HTML

makuly székely

Csak úgy, ami jön.

Friss topikok

  • Murderface: Lehet, hogy a Berceanu csávó szereti az AC/DC-t, azért találták meg a "bűnösöket" ilyen hamar :) (2010.06.17. 20:18) Repülő utászok

Linkblog

Osztás

2009.12.09. 14:30 ámokfúró

Látom már Magyarországon is az a baj, hogy Romániában Traian Basescu győzőtt az elnökválasztáson. Ez amúgy bajnak, baj, de nem akkora. Most éppen egy MDF-es honatya vetette Orbán Viktor szemére, hogy megosztja a romániai magyarságot. Nahát, nahát.

 

Hogyaszongya, az MDF felháborítónak tartja, hogy a Fidesz elnöke a politikai befolyását nem az erdélyi magyarság, hanem „autonómiaellenes néppárti barátja”, Traian Băsescu érdekében kamatoztatta. Szóval Viktor megosztott minket. Hm. Hát nem először teszi. De miért most lett az baj? Viktor osszon, oszt jó napot! De ha már az a téma, hogy ki osztja meg jobban a romániai magyarokat, akkor bizony Viktornak bele kell húznia, mert Markó Béla momentán utcahosszal vezeti ezt a kontesztet. A romániai elnökválasztási cirkuszban az RMDSZ ismét fordítva ült a bilire. Akárcsak öt évvel ezelőtt.

 

Ha valaki nem tudná: az RMDSZ a második forduló előtt a liberálisokkal (PNL) kötött partneri egyezséget, ennek értelmében az érdekvédelmi szervezet támogatja a liberálisok kormányfőjelöltjét, Klaus Johannist. És támogatja indirekt módon a PNL-t a szociáldemokraták (PSD) támogatásában. Hogy ez így egy kicsit zavaros? Tessék kivárni a végét, az még ennél is zavarosabb lesz. Magyarán az RMDSZ a Traian Basescu fő vetélytársa, Mircea Geoana mögé sorakozott fel. Kezdetben ezt a vonalat nem hangsúlyozták, igyekeztek csak azt emlegetni, hogy a PNL-vel és nem a PSD-vel kötöttek egyezséget. Aztán a választások előtt pár nappal Markó végre kinyilatkozta, Geoanat támogatják. Jó.

 

Jött a sorsdöntő nap és a romániai magyarok többsége Basescura szavazott. Már, aki vette a fáradságot, hogy egyáltalán elmenjen voksolni. Az előbbihez Orbán Viktornak sok köze nem volt. Nem azon múlott, hogy valamikor a nyár közepén, a tűző napon aszonta, hogy a második körben Basescura szavazna. Inkább azon, hogy Basescu, úgy amilyen, és amekorra paraszt, de még mindig az egyedüli román államfő, aki rendszeresen felbukkan a Székelyföldön, városnapokon sörözik a néppel satöbbi. Hogy jó, jó, de ellenzi az autonómiát? Miért, Geoana mióta támogatja? Nincs olyan román politikus, aki hajlandó tárgyalni erről a témáról. És ne feleddjük, az RMDSZ is csak akkor hozza szóba a témát, ha éppen kampányol.

 

Hogy a magyarok inkább Basesescura szavaztak, az a Markóék érdeme. Béla báék néhány hónappal ezelőtt még ordítottak, mint a fába szorult féreg, mert a PDS-sek leváltották a magyar intézményvezetőket. Tüntetést is szerveztek, elítélték a dolgot, úgy ahogy kell. Hogy aztán pár nappal ezelőtt hirtelen összebújjanak a szociáldemokratákkal. Na, ez osztotta meg a magyarokat, nem Viktor.

 

Az RMDSZ másodszor cseszi el a helyezkedést a román elnök megválasztása előtt. Öt évvel ezelőtt Markó arra buzdította a magyarokat, hogy tessék a szociáldemokrata Nastasera szavazni, mert őt szeretjük. A székelyek meg is szavazták, úgy ahogy kell, Basescu pedig megnyerte a választást. Másnap Markó hátat fordított a szociáldemokratáknak és Basescunak kezdett udvarolni, hogy néhány nappal később államminiszterként pózoljon a csapatfotón. A székelyek meg álltak, mint borjú az új kapu előtt.  

 

Másodszor ezt a viccet nem sikerült elsütni, a székelyek többsége most inkább Basescura szavazott. Béla pedig vette a lapot és az eredmények ismeretében bejelentette, hogy az RMDSZ mindenkivel szemben nyitott a tárgyalásra. Kormányalakításilag, persze. Az RMDSZ bárkivel hajlandó együttműködni, hogy szerepet kapjon a kormányban. A céllal nincs baj, de a folyamatos kurválkodás már kezd kínos lenni. Különösen a saját szavazótáborának. Ezen sem Csapody, sem Orbán nem tud változtatni.

Szólj hozzá!

Címkék: orbán elnökválasztás markó rmdsz basescu

A bejegyzés trackback címe:

https://makuly.blog.hu/api/trackback/id/tr1001585846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása