HTML

makuly székely

Csak úgy, ami jön.

Friss topikok

  • Murderface: Lehet, hogy a Berceanu csávó szereti az AC/DC-t, azért találták meg a "bűnösöket" ilyen hamar :) (2010.06.17. 20:18) Repülő utászok

Linkblog

Előbb-utóbb úgyis kiderül

2019.04.16. 18:33 ámokfúró

Bemosott Gyarmati Zsolt múzeumigazgatónak az Átlátszó Erdély, az igen hosszú, de cseppet sem unalmas írásból kiderül egy s más. Például, hogy miként bánik a beosztottjaival.

Szólj hozzá!

Címkék: Csíkszereda Átlátszó Csíki Székely Múzeum

Drift, csajok, villanyoszlop

2019.04.16. 18:27 ámokfúró

Nem maradt visszhang nélkül a legútobbi gumiégetős autós ügyességi verseny Csíkszeredában. Egyrészt nem is maradhatott, mert a fél város levadult a zajtól, másrészt nem sok hiányzott a kéretlen tűzijátékkal feldobott gázszünetig.

Szólj hozzá!

Címkék: verseny baleset drift

A cigánykérdés megoldása

2010.10.08. 09:50 ámokfúró

 

A romániai turizmust külföldön promováló Ilie Năstase megaszonta: ha ő lenne az elnök, akkor a Székelyföldre telepítené a cigányokat. Remek ötlet, de egy valami csak nem világos.

Szólj hozzá!

Címkék: roma cigány román székelyföld

Rongyosra verték a székely keresztapát

2010.10.01. 13:54 ámokfúró

 

Alaposan helyben hagyták a csíkszeredai alvilág egykori vezetőjét, a notórius Csibi Istvánt. Az egykor az egész környéket terrorizáló figura nemrég szabadult az előzetes letartóztatásból. Csütörtökön sátorba költözött és éhségsztrájkba kezdett független igazságszolgáltatást követelve. Péntek reggelre ismeretlenek verték félholtra.

Szólj hozzá!

Címkék: alvilág székely istván csibi

Romániába szökött két magyar

2010.09.23. 15:03 ámokfúró

 

Őrizetbe vett a román határőrség két magyar állampolgárt, akik a zöldhatáron keresztül jutottak be Romániába. A 21, illetve 25 éves személyek ellen büntető eljárást indítottak, és átadták őket a magyar hatóságoknak. Eddig a hír, amit az Agerpres a Szatmár megyei határőrség csütörtöki közleménye alapján leadott. Ez így szép és jó, már csak azt kéne tudni, hogy miért éppen a román határt sértegette ez a két pofa.
 

Szólj hozzá!

Címkék: magyar román határ

Dugni az Oltot

2010.06.30. 19:38 ámokfúró

Ki gondolta volna, hogy az árvíz egészen másképp néz ki a helyszínen, mint ahogy az a tévéből látszik? Márpedig tényleg más fíling tökig állni a barna vízben, és egészen más dolog a tévé előtt szotyizni. A korszakalkotó felfedezést maga a román kormányfő közölte, és rögvest elrendelte, hogy az összes miniszter tüstént húzzon ki a helyszínre.

 

Szólj hozzá!

Címkék: árvíz kormányfő

Gondolat magyarul

2010.06.21. 17:00 ámokfúró

Angolul, németül és magyarul is olvasható egy román napilap online tartalma. Jobb helyeken az ilyesmitől nem ájul el senki, de itt ez jelentős újításnak számít.

 

Szólj hozzá!

Címkék: sajtó román

Mitisírnak – morzsák a romániai sajtóból

2010.06.18. 08:31 ámokfúró

Egyelőre nem állítanak szobrot Marosvásárhelyen a forradalom alatt tömegbe lövető egyik tábornoknak – jelenti a Krónika, amely beszámol arról, hogy a helyi önkormányzat szoborállításra vonatkozó határozatát az illetékes törvényszék első fokon elkaszálta. Lesz nagy sírás-rívás a kezdeményezők oldalán. Ştefan Guşă tábornok emlékét egy nem kimondottan magyarbarát szervezet szorgalmazta, a helyi tanács pedig az RMDSZ-es városatyák támogatásával fogadta el a szükséges határozatot. Kucifántos történet.

 
Csíkszereda lakóinak tele van a töke azzal, hogy a város melletti katonai lőtéren szinte minden nap gyakorlatoznak a hegyivadászok. Akik ráadásul telelődözgetik a közeli erdő fáit, a lövedékektől meg kicsorbulnak a cirkulák – derül ki a Hargita Népeből. A lap hírt ad arról is, hogy két RMDSZ-képviselő bocsánatot kér a kormány megszorító intézkedéseinek támogatásáért.
 
A román kormány ismét korlátozni fogja az állami intézmények kiadásait, a miniszterelnök ezzel kapcsolatos bejelentését a Transindex foglalta össze.
 
Háromszéken kifogyott a szusz a roncsprogramból – jelenti a Háromszék, a népek már nem tülekednek régi autóik leadásával.
 
Megkezdődtek a Hunyad Megyei Magyar Napok, a rendezvénysorozatról az Új Magyar Szó ad hírt. A napilap arról is tudósít, hogy Bihar megyében öt kórházat máris átadtak az önkormányzatoknak. 

Szólj hozzá!

Címkék: sajtó

Repülő utászok

2010.06.17. 16:37 ámokfúró

Egy hónapig nyomoztak azután, hogy kik lehettek azok, akik kamiononként 50 eurót akasztottak le az AC/DC felszereléseivel Romániából kifelé tartó konvojról. A közlekedési miniszter négy lúzer személyében találta meg a bűnösöket.

13 komment

Címkék: korrupció út

Hiánypótlás

2010.06.14. 16:42 ámokfúró

Épül a Székely kapuk útja Hargita megyében. Íme egy újabb turisztikai hókuszpók, aminek hallatán turisták ezrei fognak a Székelyföldre tódulni. Ez az elmélet. A gyakorlat viszont azt mutatja, hogy a Székelyföldön minden van, csak rendes műút nincs.
 

Szólj hozzá!

Címkék: turizmus székelyföld

Hibrid Dacia

2010.06.14. 13:46 ámokfúró

Hamster névre keresztelték a Dacia hibrid meghajtású tanulmányautóját, amelyről egy internetes fórumon jelentek meg képek. A román gyártónak a hivatalos álláspont szerint semmi köze a modellhez.
 

Szólj hozzá!

Címkék: autó dacia

Téma

2010.06.14. 12:48 ámokfúró

Most jelentette az egyik román hírtelevízió, hogy a RMDSZ parlamenti frakciói ezerrel gyűléseznek Bukarestben a keddi bizalmatlansági indítvány kapcsán. A hír szerint az a téma, hogy támogassák-e vagy sem a román kormányt. Egy túrót ez a téma.
 

Szólj hozzá!

Címkék: rmdsz

Mitisírnak – morzsák a romániai sajtóból

2010.06.14. 12:09 ámokfúró

A román liberálisok Tőkés ellen fognak szavazni az EP-ben – jelenti a Krónika, amely részletesen ismerteti a párt elnökének legújabb baromságait. A PNL elnökének többek között az a baja, hogy a pispek úr nyilatkozataiban folyamatosan feszegeti Románia határait. Hogy jobb legyen, Antonescu történelemleckét is tartott, amely éppen annyira volt tudományos, mint a dákoromán elmélet.
 
Alapos felhördülést keltett a hét végén a román belpolitikában, hogy a durva megszorításokra készülő kormány egyik minisztere egy tévéműsorban azt mondta, már 2009 januárjában tisztában voltak az ország szar helyzetével. Vasile Blaga, a közigazgatási és belügyi tárca vezetője szerint a második világháború óta nem volt ekkora válságban Románia – közli a Népújság a meghökkentő hírt. A történethez hozzátartozik, hogy az elmúlt napokban egy másik miniszter, a szintén liberális-demokrata Radu Berceanu adott témát az ellenzéki sajtónak, amikor azt mondta, a tavalyi választási kampányban mindenki hazudott. Ehhez még hozzájött a párton kívüli pénzügyminiszter, Sebastian Vladescu poénja is, ő arról beszélt, hogy még fél évig lehetne hazudni, utána be kell zárni a boltot.
 
Kevés hiányzott ahhoz, hogy Csíkszeredában a hétvégén megdőljön a júniusi hőségrekord – adja hírül a Hargita Népe. A hűvös klímájáról ismert kisvárosban vasárnap mért hőmérséklet csak hét tizeddel maradt el az 1962 júniusában jegyzett 32,7 Celsius-foktól.
 
A Szegedi Csanád marosvásárhelyi irodanyitása elleni, a Transindex által felkarolt aláírásgyűjtéshez már közel 900-an csatlakoztak. A szerkesztők időközben hozzámatattak a listához és lenyesték róla a 207. aláírót. Most más neve szerepel az említett pozícióban, noha az eredeti viccesebb volt.

Szólj hozzá!

Címkék: sajtószemle

Megvan az első román Forma-1 győztes!

2010.06.11. 13:30 ámokfúró

A román sajtó megtalálta az első román Formula-1 győztest. A Realitatea TV hírtelevízió portálja szerint Szisz Ferenc románként győzött 1906-ban.
 

Szólj hozzá!

Mitisírnak – morzsák a romániai sajtóból

2010.06.11. 09:05 ámokfúró

Látszólag kitört a béke Szőke László és az udvarhelyi maffia egyes tagjai között. Az újságíró a székely kisváros nehézfiúi ellen indított hadjáratot, alaposan felkavarva az indulatokat. A sok basztatással, szaftos fenyegetésekkel fűszerezett történet most azzal folytatódik, hogy az egyik jógyerek mintha tűzszünetet kérne. És mintha ezt Laci sem bánná.
 
A 22 kilőhető medvéből csak 17-et terítettek le a vadászok, a válság ezt az iparágat is odavágja. Pedig van bőven mackó a Hargitán – jelenti a Hargita Népe.
 
A román kormány ívben szarja le az RMDSZ regióátszervezési tervezetét – válaszolta a belügyi és közigazgatási miniszter egy székelyföldi román politikus kérdésére. A történetről beszámoló Háromszéknek van még egy jó sztorija: a fő kormánypárt egyik helyi bohóca elégedetlenségének adott hangot, amiért a megszorítások elleni sepsiszentgyörgyi tiltakozások zöme románul zajlott, noha az RMDSZ is tagja kormánykoalíciónak.
 
A Szabadság arról ír, hogy a néhány román EP-képviselőnél kiverte a biztosítékot, hogy Tőkés Lászlót az EP alelnökévé jelölték.
 
Románia lakossága leginkább a tűzoltókban bízik – derül ki abból a felmérésből, amelyet a Krónika szemléz. A lista alján természetesen a politikusok szerepelnek.
 
Egy nappal a román államfő bejelentése előtt értesült a 25 százalékos bér és 15 százalékos nyugdíjcsökkentésről – vallotta be a pénzügyminiszter. Sebastian Vlădescu egy tévéműsorban szólta el magát, megerősítve a gyanút, hogy Romániát nem a kormány, hanem az elnök irányítja. 

Szólj hozzá!

Szegedi Csanád kontra Szegedi Csanád

2010.06.10. 21:21 ámokfúró

Tiltakoznak az erdélyi értelmiségiek, mert egy jobbikos EP-képviselő irodát nyitott Marosvásárhelyen. Szegedi Csanád lépése ellen a transindex gyűjt aláírásokat. A hírportálnak az ilyesmiben nagy gyakorlata van, felhívásaikat rendszerint sokan követik. Azt azonban talán egyikük sem gondolta, hogy a tiltakozók között maga a mumus is felbukkan a 207. aláíróként. Már látom, a következő aláírásgyűjtés azért lesz, hogy elhatárolódjanak tőle.  

Szólj hozzá!

Polgár Jenő tudja

2010.06.09. 21:20 ámokfúró

Ezt is megértük: az MPP segítene az RMDSZ-nek, hogy megoldja a román költségvetés problémáit. Egy szűkszavú tudósítás szerint a főpolgár három pontban támogatná meg az RMDSZ-t, és amennyiben az utóbbi elfogadja a segítséget nyújtó kezet, máris kint vagyunk a szarból. Ez a jó Jenőben, mindig tudja a helyes utat.

 
A mellékelt tudósítás szerint az önkormányzatok költségvetéseinek átcsoportosításával, az RMDSZ-hez befolyó állami pénzek elterelésével, valamint Románia közigazgatási átszabásával kezelhető a helyzet.
 
Ne kérdezze senki, hogy miként lehet a semmit úgy átcsoportosítani, hogy több legyen, mert Jenő tudja hogy kell. Be is bizonyította: a semmiből egyszer csak kibaszottul gazdag lett. Recept van, csak alkalmazni kell.
 
A második pontban emlegetett kormánypénzekkel kapcsolatosan felvetett javaslat azonban már nem ilyen nyilvánvaló. Miért pont Böjte atya? Na hagyjuk a hülyítést, Böjte atyát ebből a szarból ki kéne hagyni, van neki elég baja a válogatott szélhámosok nélkül is. Másrészt pedig ki a fasz kezelje az RMDSZ-nek járó pénzt, ha nem az RMDSZ. Igazából az RMDSZ-nek nem kellene adni egy büdös vasat sem, különösen az általam befizetett vékony adóból nem, ha pénz kell az elvtársaknak, menjenek dolgozni.
 
És máris elérkeztünk a legkedvesebb részhez, az „ország asszimetrikus régiónként való felosztásához”. Ne kérdezze senki, hogy ez pontosan mit jelent, ezt csak maga Jenő tudná elmagyarázni, azt viszont most kénytelenek vagyunk mellőzni. Abban kétségtelenül igaza van, hogy a jelenlegi 40 megye helyett 13 régió vagy akármi első ránézésre olcsóbb lenne fenntartásilag, közköltségileg. Startból megszabadulna az ország 27 megyei tanácselnöktől, akik egész nap fényezik a bohócot és két kézzel szórják az adófizetők pénzét. Gondoljunk bele, elcsapnák Borboly Csabát Hargita megyéből, és a Hargita Népe egyszer csak úgy jelenne meg, hogy nincs benne az elnök úr, amint avat, beszédet mond, vagy átad, vagy csak szimplán fontoskodik. De szép lenne, istenem! Romániában azonban az a megszüntetésnek, felszámolásnak, csökkentésnek vagy bármilyen ésszerűsítési kísérletnek az az eredménye, hogy azonnal létrehoznak x millió intézményt, amelyek létszáma kábé háromszorosan haladja meg azokét, amelyeket éppenséggel szétrúgtak.
 
Még szerencse, hogy Jenő szakmai hátteret is adna az RMDSZ-nek. Ebben az a jó hír, hogy korábban úgy tudta mindenki, hogy az MPP-ből kiléptek, vagy legalábbis hátrébb léptek az értelmes emberek, és már csak a végsőkig hű seggnyalók maradtak Jenő körül. Most akkor vagy visszatértek a tényleg mást akaró emberek, vagy a seggnyalók lettek kurvára okosak. Még az is lehet, hogy Jenő maga a szakmai háttér, és akkor nem ússzuk meg a megmentést. Jenő a válságkezelési zsenialitását nemrég már megvillantotta. Úgy hülyeség az egész, ahogy van, de jól hangzik, hogy az önkormányzat pótolja a béreket és a nyugdíjakat. Biztosan sokan vannak, akik elhiszik, hogy a bivalybasznádi helyi tanács kipótolhatná Mári néni nyugdíját, ami 15 százalékkal fog csökkeni, vagy a kissé kurvás Borinak, a tanítónőnek a fizúját, amit 25 százalékkal nyesnek meg. Éppen csak a régiókat kell meg asszimetrizálni és kész.
 
Jenőnek az utóbbi időben nagyon megjött a hangja, amióta Viktorék visszatértek. A szövege viszont a régi.

Szólj hozzá!

Eredményértékelés

2009.12.12. 16:44 ámokfúró

Áron bácsit mindenki tiszteli faluszerte. Nagy a becsülete, mert mindig tudja, kire kell szavazni. Most is azt mondta, emberek, menjenek és szavazzanak a zautonómiára. Egyedül Mózes bácsi hümmögött, hogy ejsze, arra es lehet? Menj el, Mózsi, tudod te, csak a két rubrika alá bé kell rajzolni egy harmadikat, s abba bé kell írni, hogy autonómia, na – emlékeztette Áron tátá az instrukcióra, amit a tanácstól kapott.

 

Szólj hozzá!

Harag

2009.12.12. 16:42 ámokfúró

– Hallod-e, Józsi? Aszongya a rádió, hogy találkára hívják a jobboldali magyarokat, hogy fogjanak essze! – kiabálta át a kerítésen a komájának Laji bá.

– Mi van, kit fognak essze? – kérdezett vissza a koma és cuppogó léptekkel hátraindult a kaszáért.

Szólj hozzá!

Címkék: választás jobb kommunista oldal

Osztás

2009.12.09. 14:30 ámokfúró

Látom már Magyarországon is az a baj, hogy Romániában Traian Basescu győzőtt az elnökválasztáson. Ez amúgy bajnak, baj, de nem akkora. Most éppen egy MDF-es honatya vetette Orbán Viktor szemére, hogy megosztja a romániai magyarságot. Nahát, nahát.

Szólj hozzá!

Címkék: orbán elnökválasztás markó rmdsz basescu